Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Från Sverige - en frivillig märkning för svenska livsmedel
Kunskap

Från Sverige - en frivillig märkning för svenska livsmedel

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som gör det enkelt för dig att välja svenskproducerade råvaror och livsmedel – och på så sätt bidra till den svenska produktionen.
Handlar du Från Sverige-märkta varor så kan du vara säker på att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. 

Till Från Sverige-märkta artiklar i sortimentet

Sortiment

Från Sverige

Alla typer av råvaror och livsmedel kan märkas av Från Sverige om de uppfyller kriterierna.
Sortiment

Kött från Sverige

Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerat kött och charkuterier.
Sortiment

Mjölk från Sverige

Mjölk från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för mejerivaror och ost. Märket Mjölk från Sverige tydliggör att mjölkens ursprung i varan är svensk.

Därför ska du välja svenskt kött

I Sverige har vi...

  • Världens mest omfattande djurskyddslag.
  • EU:s lägsta antibiotikaanvändning.
  • Lagstadgat krav på utrymme och djurskötsel som sträcker sig över EU-nivå.
  • Sommarbete för kor, får och lamm.
  • Öppna landskap där många arter av växter, fåglar och insekter kan leva.

Genom att välja svenskt kött stödjer du förutom god djurhållning det som är lokalt producerat. Du är även med och stöttar en levande svensk landsbygd, vilket i sin tur bidrar till ökade arbetstillfällen i Sverige. Du bidrar också till resursklokt användande av hela djuret.

Tre märkningar – samma kriterier

Från Sverige kan användas på alla godkända produkter, Kött från Sverige används på kött och charkuterier och på mejerivaror och ost används ofta märket Mjölk från Sverige, men det är även vanligt med Från Sverige.

Kriterier för märkning

För att få använda märkningen Från Sverige måste följande kriterier vara uppfyllda:

  • Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
  • Odling ska ha skett i Sverige.
  • All förädling och packning ska ske i Sverige.
  • I produkter med minst en tillsatt ingrediens, ska minst 75 procent av färdigvaran vara svenskt (vatten räknas inte).
  • Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid vara 100 procent svensk, även som ingrediens i en produkt.

För kött och charkuterier som produceras i Sverige används istället märkningen "Kött från Sverige". I korv och leverpastej, eller andra sammansatta produkter, ska köttet vara 100 % svenskt och den totala andelen svenska råvaror ska vara minst 75 %.

Läs mer om kriterierna på Från Sveriges hemsida.
 

Läs mer

Kunskap

Nu kan ni använda märkningen Från Sverige

Nu kan alla restauranger ansöka om att använda den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige. Detta för att informera era gäster om råvarornas ursprung.
Kunskap

Bra att veta

Vad betyder egentligen alla märkningar du finner på produktförpackningarna? Vilka produkter ska du utesluta vid eventuell intolerans eller allergi? På den här sidan har vi samlat lite matnyttig information som kan vara bra att veta helt enkelt.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.